Aagard A/S
Aagaard fremstiller nogle af verdens bedste udsugnings- filter- og siloanlæg til den internationale træindustri. Aagaard A/S, der er et selskab i Obel-P Group formår at sælge maskiner og systemer til selv kinesiske producenter.
Aagaard fremstiller nogle af verdens bedste udsugnings- filter- og siloanlæg til den internationale træindustri. Aagaard A/S, der er et selskab i Obel-P Group formår at sælge maskiner og systemer til selv kinesiske producenter.
Det er altid en fornøjelse, når det globale marked tager danske teknologiske produkter til sig. Vi har historisk et fortrin, når det drejer sig om træ- og møbelindustrien, men det er måske ikke lige så indlysende, at også danske maskinproducenter til denne branche klarer sig godt. Men Hadsund-virksomheden, Aagaard A/S, der er et selskab i Obel-P Group formår at sælge maskiner og systemer til selv kinesiske producenter, så det garanterer jo for kvaliteten – og prisen. Men det er først sidste år, at Aagaard A/S skiftede til en PLC-HMI og frekvensomformerstyring af sine maskiner, og det har boostet effektiviteten så meget, at maskinerne på sigt nærmest betaler for sig selv.
Hans Følsgaard A/S har med stor succes fået designet Mitsubishis PLC’er, HMI’er og frekvensomformere og beslægtede industrielektronikprodukter ind i en række danske virksomheder, og Aagaard A/S er for nyligt kommet med på listen over Mitsubishis succeshistorier. Faktisk havde Hadsund-virksomheden, der fremstiller en række maskiner og systemer til den træproducerende industri, udsugningsanlæg, filtre, krydsvekslere og siloer - samt højovne til lakbranchen – i henved 50 år klaret sig udmærket med relæstyringer, men HF Følsgaard A/S mente, at Aagaard kunne løfte barren på teknisk funktionalitet, minimering af forbrug og bedre service ved at skifte relæstyringerne ud med en kombination af Mitsubishi PLC-styringer og frekvensomformere samt grafiske bruger-interfaces i løsningerne i den højere ende af skalaen.
- Egentlig har vores udsugningsanlæg, filtre og siloer fungeret godt igennem det meste af en menneskealder, men vores oprindelige relæstyring stod ikke helt mål med de meget flotte anlæg, vi producerer til kunder over hele verden. Tydeligvis var en mere moderne elektronisk styring påkrævet, og vi inviterede flere mulige leverandører til at komme med bud på, hvordan sådan en styring kunne udformes, fortæller Troels Færch, der er servicechef hos Aagaard A/S og ansvarlig for udviklingen af elektronik og elteknik i anlæggene.
Mitsubishi og Hans Følsgaard A/S’ produkteksperter havde samtidig en formodning om, at der kunne være en potentiel gevinst på energisiden, hvad Aagaard ikke indledningsvis var helt overbevist om. Kombinationen af virksomhedens egne krydsvekslere og en effektiv spjældstyring var i sig selv garanter for en god energieffektivitet og en fornuftig styring af de norm-motorer, som trækker de kraftige ventilatorer.
Support har afgørende betydning
Valget af Hans Følsgaard A/S og Mitsubishi var ikke prisbetinget, men mere et spørgsmål om, at Aagaard A/S og Hans Følsgaard A/S passede godt sammen mentalt og med hensyn til den tekniske support. Samtidigt var udbuddet af modeller i Mitsubishis program af frekvensomformere så stort, at det kunne opfylde behovet for alle størrelse af udsugningsanlæg, som Aagaard A/S fremstiller. Desuden har Hans Følsgaard A/S et meget stort program af komponenter, som supporterer Mitsubishis produkter, så Følsgaard kan også levere PVC-fri kabler, ledninger til tavlebrug, fittings, sensorer og tavlemateriel.
- Indledningsvis startede vi med at bruge Mitsubishis frekvensomformere som stand-alone løsninger i udsugningerne. PLC-delen er jo indbygget, men det viste sig hurtigt, at vi var bedre tjent med at placere en PLC eksternt, så betjening, opsætning af PID-parametre og service kan udføres, uden at man skal ind og rode i ventilatorerne eller udsugningen. Det har så ført til, at vi nu leverer vores udsugningsanlæg i tre versioner, nemlig som ”Standard” med PLC og frekvensomformer, ”Advanced”, hvor der er et 5,7” operatør-interface og endelig ”Advanced Pro” med 12” grafisk touch-panel og option for tilslutning af op til fire videokameraer, forklarer Troels Færch.
Den grafiske tilgang er nu også meget mere end bare et bekvemt informationspanel. Dels erstatter kombinationen af PLC, frekvensomformer og HMI (Human-Machine-Interface) en række relæer, en kompliceret kabling og i omegnen af 30 lamper på styringsfronten, og dels kan set-up af en given udsugning/filter/silo-kombination konfigureres grafisk. Mitsubishi har nemlig i deres standardbibliotek en mængde symboler, der går igen i de tekniske industrier, så opsætning af krydsvekslernes og motorernes PID-parametre kan forenkles til simple indtastninger af komponentdata, hvorefter en stor del af konfigurationen bliver udført med PLC’ens egne algoritmer.
- Da vi fremstiller mange forskellige typer og størrelser af anlæg, kan vi dog ikke være helt sikre på, at standardkonfigurationerne altid er de optimale. Men her er det så, at samarbejdet med Hans Følsgaard A/S har været i særklasse godt. Leif Skafsgaard og især Carsten Olesen, der er Mitsubishis repræsentanter hos Hans Følsgaard har hjulpet ud over det, men kunne forvente. Da vi skulle levere vores første PID-regulering til en svensk kunde, fungere PID’en ikke optimalt. Hans Følsgaard havde sådan set leveret dét, de skulle, men Carsten Olesen tog sig god tid til at tale parametrene på plads via telefonen, selv om han sad i en konference på dét tidspunkt. Det er en service, vi sætter stor pris på, fortæller Troels Færch.
Eksperimentalanlæg dokumenterer effekten
Mitsubishis templates har i mange tilfælde vist sig at forenkle styringerne af en række industrianlæg, og altså også Aagaard A/S’. Dertil kommer, at PLC’erne kan logge en række relevante parametre som lejeslid (driftstimer). Udsugningsanlæg lyder måske ikke som vitale anlægsdele, må hvis de fejler, så stopper produktionen. Et typisk gennemsnitligt anlæg flytter omkring 30.000m3 luft i timen (og op til 350.000 m3 for de store svenskejede anlæg). Da der er op mod 1kg træspåner pr. 3m3 udsuget luft, så giver det et billede af, hvor store mængder trærester, der skal suges væk fra produktionslinierne – og hvorfor de ikke må gå i stå.
- De enkelte komponenters MTBF-data (mean time between failures) indgår i den TPM-løsning (total production maintenance), som giver mulighed for tilkald og planlagte vedligeholdsstop, før et forventet nedbrud optræder. Ved at logge driftstimerne for anlægget kan vi parre brugstiden med den forventede levetid på lejer, ventilatorblade, kæder og andre sliddele i anlæggene. Det giver en langt bedre styring af vedligehold af anlæggene. Tilsvarende kan Advanced Pro styringerne udstyres med op til fire kameraer, der optager fire minutters loops. Fjernovervågning med kameraer letter servicespørgsmål fra kunder på den anden side af kloden, da de bare kan vise, hvor der eventuelt måtte optræde uventede hændelser, forklarer Troels Færch.
En meget overbevisende konstruktion hos Aagaard A/S er et eksperimentalanlæg i den typiske mellemstørrelse, som overfor kunderne klart dokumenterer de gevinster, der ligger i at bruge en PLC-baseret og frekvensomformerstyret løsning. Det grafiske bruger-interface imponerer også Aagaard A/S’ potentielle kunder, da det i høj grad letter servicen. Demoanlægget viser også det reducerede strømtræk fra motorerne med en PLC-styring.
Og her er det så endelig, at de potentielle besparelser i et PLC- og frekvensomformerstyret anlæg kommer ind i billedet. Udsugningsanlæg bruger i ureguleret form en masse energi. Med krydsvekslerne kan man genindvinde varmen fra lokalerne, og spjældstyring af udsugningsanlæg giver op til 30 procent reduktion af forbruget. Men PLC’er og frekvensomformere giver op til yderligere 30 procents besparelse. Et typisk 30kW-anlæg sparer op mod 55.000 kr. årligt, når det bliver energioptimeret med spjæld- og PLC-styring, og dermed kan mange moderne udsugnings-, filter- og siloanlæg finansiere sig selv over en årrække.
Besparelserne går dog videre end bare det rene, reducerede energiforbrug. Lavere motorhastigheder og kontrollerede start og stop af ventilatorer giver mindre slid på de roterende anlægsdele, og bidrager også positivt på regnskabet. Endelig er der støj- og miljøparametrene, som også forbedres gennem en PLC-/frekvensomformerstyring, så alt i alt er det en løsning, der gavner alle parter.