Havbrug til opdræt af især laks og ørreder er blevet en meget stor forretning i Norge – og et fremragende alternativ for den oliebaserede offshore-industri. Norske AKVA group ekspanderer stort inden for teknik og hardware til fiskeopdræt. Det er en branche i en spændende udvikling, ikke mindst fordi meget opdræt nu sker på land – og med udstrakt brug af automation – af hensyn til både økonomi og miljø
Oprindeligt var mange havbrug baseret på kontrol fra overfladen. Nettene i havene var ikke specielt dybe, og dermed kunne man overvåge og styre mange funktioner – herunder dosering af foder – fra overfladen. Men i dag er nettene til havs så store og dybe, at der kræves teknik og elektronisk inspektions-udstyr for at kontrollere fiskenes sundhed og velbefindende. Den samme udvikling er gået på land, så i princippet er mange løsninger i dag de samme, om end det er økonomisk og miljømæssigt bedre at arbejde med styrede fodrings- og vandrensningssystemer på land.
- Vi har udviklet systemet, AKVA Observe, der kombinerer kamera og AI til fiskeopdrættet. Sammenholdt med sensor-inputs fra vandstrømnings-, temperatur- samt ilt- og saltindholdsfølere kan AKVA Observe genkende fiskenes bevægelsesmønstre. Det betyder, at vi kan optimere fodermængderne til fiskene. Og med de avancerede algoritmer medfører 1,15 kg foder en forøgelse af fiskenes vægt med 1kg. Det er dobbelt så effektivt fodermæssigt som kyllingeopdræt. Udviklingen er såmænd ikke engang stoppet hér. Der er flere tilfælde af, at selv fodermængder under 1kg kan øge fi-skevægten med 1kg. Det er dog slet ikke magi, men skyldes det faktum, at vand også indgår i fiskens vægt, forklarer Tore Obrestad.
En optimering af fodermængden har også stor betydning for vandmiljøet. Opdrætter man i havene vil det fiskefoder, som ikke bliver ædt på vej ned gennem nettene påvirke havmiljøet negativt. Fiskefoder forurener faktisk. Ved at flytte produktionen på land, opnår fiskefarmerne ydermere den fordel, at vandet kan filtreres og genbruges flere gange. Reelt er man oppe på en 90 procents genbrug af vandet.
- Et velstyret vandmiljø og korrekt dosering af foderet er vigtigt. For meget foder forurener og spilder dyrebart foder, mens for lidt foder medfører, at fiskene går for længe i bassinerne, og det koster også penge, konstaterer Tore Obrestad.
I og med at fiskeopdræt i dag mere er en industri end et primært erhverv, så sker der også udvikling inden for såvel bemanding som det udstyr, der anvendes i avlen af fisk. I takt med, at fodringen bliver AI-, sensor- og kamerastyret, så bliver fodermesteren naturligt til en operatør. En stor del af det manuelle og praktiske arbejde, som tidligere har været udført på foderprammene til havs, bliver nu udført af operatører, som foran skærme kan monitere, fodre og tilse flere fiskebestande på flere locations.
- Det er sjovt nok lidt den samme udvikling, som vi ser inden for olieindustrien. Det er ikke længere de vejrbidte folk, som kan opholde sig isoleret i dagevis på pramme og platforme langs de norske kyster, der er brug for. I stedet er det analytiske folk, som kan styre driften fra land, og som ikke længere behøver at være søstærke. Det giver overordnet adgang til flere kvalificerede folk, vurderer Tore Obrestad.
I takt med, at fiskeindustrien arbejder sig frem mod målet om en næsten 100 procents effekti-vitet i såvel land-based som cage-based farming, så stiger behovet for automationsudstyr, robuste sensorer, SCADA-systemer og ikke mindst kabler også. I Norge er det eksempelvis Hans Følsgaard A/S’ norske datterselskab, HF Danyko AS, der inden for leverancer af kabler står i daglig tæt kontakt med den norske AKVA group.
Ved overførsel af såvel effekt som analog og digitale signaler er der flere hensyn at tage. Specifikationerne går typisk ned til -25°C – også selv om kablerne næsten altid er placeret i isfri miljøer. Og man tænker måske ikke på, at kabler til fiskeopdræt skal være gnaversikrede, da fiskene godt kan finde på at bide i kablerne. Med en række specielle krav fra opdrætterne er de kabler, som HF Danyko leverer, specifikt rettet mod havbrugenes konkrete behov.
AKVA group har siden sin start i 1974 og en senere sammenslutning af flere firmaer udviklet sig til en virksomhed, der arbejder internationalt. Hvor virksomheden leverer løsninger til Norge, Danmark og Island/Færøerne til primært laks og ørred, så er kunderne i Middelhavsregionen mere rettet mod opdræt af havaborrer. Asiapac-landene har også fokus på laks og ørred, og selv om regionerne er forskellige, så er principperne om effektivitet og miljøbeskyttelse også afgørende på den anden side af kloden.
Med en miljøbevidst Teknikpartner som HF Danyko, og Følsgaard-gruppens meget udstrakte viden om automation, har AKVA group en leverandør, der i sidste ende hjælper AKVA groups kunder til at give os mennesker sund mad på bordet – uden at belaste havmiljøet – ikke mindst, når fiskene går på land.