Læsø Elnet A/S har netop modtaget en 20MWA 50 tons tung transformator, der skal forbedre forsyningskvaliteten til øen i Kattegat – og samtidigt kunne levere energi fra Læsøs store solcelleanlæg til det danske elnet. Følsgaard har leveret SGB transformeren – og leverancen blev klaret på en enkelt dag
Hvis man spørger bredt i branchen, hvilke parametre, der tæller mest i indkøb af tekniske produkter, så rangerer pris ikke helt så højt på listen, som man skulle tro. Faktisk er produktkvalitet, troværdighed fra leverandøren og ikke mindst nem og sikker leverance af de bestilte produkter mindst lige så væsentlige kvaliteter. Det sidste gælder ikke mindst i de tilfælde, hvor leverancen kræver en omfattende logistik, og hvor der skal være mange folk til stede over overleveringen af et givent produkt.
For Hans Følsgaard A/S ligger en stor del af succesen da også i den hurtige, effektive og problemfri aflevering af de bestilte produkter og løsninger til kunden, og de kvaliteter medvirker til at opbygge virksomhedens renommé som en effektiv teknikpartner og såvel industri som forsyningssektor. Det er de også opmærksomme på Følsgaards Powertech-division. Da det ofte er kritiske komponenter for hele landets elektriske infrastruktur.
Af samme årsag er projektingeniør i Følsgaards Powertech-division i Ry, Søren Mølby, særdeles godt tilfreds med den seneste leverance af en 50 tons tung 20 MWA 60/20 kV transformator til Læsø Elnet, som 6. januar i år (2020) blev installeret på et nyt fundament tæt på Læsøs nye, store solcelleanlæg, som forventes idriftsat i løbet af foråret 2020. Søren Mølby har haft ansvaret for transporten af den store transformer og det er forløbet problemfrit.
- En transformator på 50 tons er selvfølgelig en ordentlig moppedreng at flytte for producenten, SGB-Smit, fra Tyskland til Læsø – ikke mindst den sidste del af turen, når man som udgangspunkt gerne vil bruge den eksisterende infrastruktur i form af Læsø-færgen. Det er jo ikke nogen stor færge, så en blokvogn på 23 meter, en kranvogn og en tung ballast udgør en betydelig udfordring. Færgen har nogle maks. mål, men ved at anvende en nedsænket lastvogn kunne vi overholde kravet til en maks. højde på 4,60 m for det 22,8 m lange vogntog, fortæller Søren Mølby.
Kran over om morgenen og hjem om eftermiddagen
Transformatoren fra SGB-Smit er af ONAN-typen med en oliekonservator, som man ikke ville afmontere under transporten. Det var selvfølgelig en del af det logistiske puslespil, men betød omvendt, at Hans Følsgaard A/S kunne levere en testet og godkendt transformator direkte fra SGB-Smit til kunden, klar til at idriftsætte.
- Det var også ideelt at holde transformatoren på den samme blokvogn frem for at skulle anvende separat skibstransport. På Læsø var der en transport på fire kilometer til opstillingsstedet nær det nye solcelleanlæg. Der er til den nye transformator blevet støbt et fundament med olieopsamlingskar i tilfælde af udslip fra transformatoren, og der bliver før idriftsætning opsat et hegn rundt om transformatoren, forklarer Søren Mølby.
Selve transformatoren blev sejlet over til Læsø 5. februar, og med morgenfærgen dagen efter kom den kran, som skulle løfte den nye 60/20kV-transformer fra blokvognen ind på det nye fundament. Søren Mølby er særdeles tilfreds med at flytning og klargøring til idriftsættelse blev klaret så hurtigt og effektivt, at kran og blokvogn kunne komme retur med eftermiddagsfærgen samme dag. Det er effektiv logistik.
Transformer-tanker går ti år tilbage
Det projekt, som Læsø Elnet under ledelse af Tue Melchiorsen skal bruge transformatoren til, er utroligt spændende og en væsentlig del af den miljøvenlige infrastruktur, som i stigende grad kendetegner den danske energiforsyning. Som den lille solbeskinnede perle i Kattegat, som Læsø er, kan solenergi udgøre en ren og ganske støjfri forsyning af øen. Men samtidigt er der tænkt så mange MWA ind i anlægget, at eksport til det national net via et søkabel til Nordjylland også er en realitet.
- Der er dog lige den hage, at den stigende energimængde den ene eller anden vej igennem det 20 kilometer lange søkabel vil give et for stort spændingstab som følge af I²R-tabene på 20kV-niveau. Hidtil har forsyningen være baseret på 20kV med regulering i forhold til forbruget fra Jyllandssiden. Læsø Elnet har dog tænkt ”fremtidssikring” i søkablet allerede for ti år siden, så kablet er faktisk i stand til at fungere med spændinger på 60kV-niveau. Det er netop derfor, at Læsø Elnet har skullet bruge en 60/20kV-transformator, så overførsel af energi mellem Jylland og Læsø eller vice versa fremover kan foregå på 60kV-niveau. Det reducerer tabene i kablet betydeligt, forklarer Søren Mølby.
Den primære del af fornyelsen af den elektriske infrastruktur på Læsø er selvfølgelig implementeringen af det 7,5MW store solcelleanlæg, der ikke bare kan dække Læsøs behov, men også levere energi til resten af Danmark. Men den nye transformer fra SGB-Smit har en viklingskobler, som gør det muligt for Læsø Elnet selv at regulere spændingen på øen.
- Dels kompenserer viklingskobleren for de udsving, der måtte være på 150kV-niveau i det nationale net i Nordjylland og for tabene via søkablet. Men der er selvfølgelig også en vis afstand mellem forsyning og de fjerneste forbrugere på Læsø. Søkablet kommer ind på Vesterø-siden af Læsø, mens der i Østerby ligger et havneområde. I værste fald kan der være et 500V spændingstab på 20kV-niveau tværs over Læsø. Det skal selvfølgelig udkompenseres. Tidligere kunne spændingen hos forbrugerne i Læsøs østlige del falde helt ned til 180V, men med den nye 60kV-linie og viklingskobleren på SGB-Smit 60kV/20kV-transformatoren er alle Læsøs el-forbrugere sikret en fin spændingskvalitet – og i de fleste tilfælde en grøn én af slagsen, slutter Søren Mølby.
Transformator ankommer på blokvognen til sin endelige placering nær solcelleanlægget på Læsø. Oliekonservatoren på toppen af transformeren er tydelig, men valget af en lav blokvogn har gjort transport af transformatoren via Læsø-færgen uden demontage af oliekonservatoren mulig.
Kranen er ved at løfte den nye 60/20kV 20MWA-transformator fra SGB-Smit fra blokvognen over til Læsø Elnets nye, støbte fundament. Kranen kom over med morgenfærgen, satte transformeren på plads og returnerede med eftermiddagsfærgen. Hurtig og problemfri leverance – helt i overensstemmelse med planen fra Hans Følsgaard A/S’ Powertech-division.