Theilgaards Torv 1 · DK-4600 Køge · Tlf.: +45 4320 8600 · Fax: +45 4396 8855 / Ellemosen 4 · DK-8680 Ry · Tlf.: +45 8788 7700 · Fax: +45 8788 7789
På kun fem uger har Andreasen Robotics bygget en robotstyret løsning til test af blodprøver for covid-19 hos Statens Serum Institut (SSI). Robotløsningen er baseret på erfaringerne med Mitsubishi platformen og beviser, at robotter set i en større sammenhæng hurtigt og nemt kan fjerne problemer som nu eksempelvis flaskehalse i de kritiske covid-19 tests
Af Søren Madsen, salgschef, Automation, Hans Følsgaard A/S
Selv alle for tiden er ved at kaste op over covid-19 nyheder, og vi alle går og venter på, at Verden igen lukker op, så har de mange udfordringer, som pandemien har medført, også givet anledning til en række fine og gennemtænkte løsninger, der beviser, hvad robotter kan hjælpe med. Det gælder også uden for automations- og proces, og der er flere eksempler på, at robotløsninger har fjernet flaskehalse inden for medicosektoren.
Med behovet for enorme mængder covid-19 prøver – vi taler i skrivende stund om langt over 16 millioner udførte tests i Danmark – så er det klart, at der ikke er plads til flaskehalse eller stop i den strømlinede testproces. Der er så også hér, at det giver mening at se på robotter som det værktøj, der kan løse nogle af de opgaver, der ville være ekstremt mandskabskrævende at udføre manuelt, men som omvendt er oplagte til automation og robotteknologi.
Går vi lidt tilbage i covid-19 forløbet, så kan det ikke overraske, at man hos Statens Serum Institut (SSI) er blevet vippet bagover af den mængde af testopgaver, som er opstået ud af blå, da covid-19 pandemien pludselig ramte. Den mængde af tests, som har været påkrævet at udføre, har hidtil været uset i Danmark, og derfor har SSI hurtigt sat de manuelle ressourcer ind, hvor automationsløsninger ikke har været mulige og så i stedet brugt robotløsninger, hvor det har vist sig at være en optimal løsning. Det gælder også for de blodprøver, SSI analyserer for at undersøge, hvilke mutationer, der rammer de patienter, som kommer ind på de danske sygehuse – og en hurtig analyse er afgørende for at gribe yderligere covid-19 spredning i opløbet.
Stand-alone løsning orienterer stregkoderne rigtigt
Opgaven med in-designet af robotten hos SSI er kommet i stand gennem Thomas Andreasen fra Andreasen Robotics som er en af de systemintegratorer, Hans Følsgaard A/S arbejder sammen med. Udgangspunktet er i det aktuelle tilfælde en Mitsubishi SCARA-robot, der er kendetegnet ved et meget enkelt og clean set-up.
Den løsning, som SSI havde brug for, skulle implementeres hurtigt og Mitsubishi-robotten kunne tages i brug efter kun fem uger. Der er tale om en stand-alone løsning, hvor robotten styrer hele cellen, hvorved en PLC dermed kan undværes.
Robotten modtager et serie med blodprøver i et magasin. De er hver især forsynet med en stregkode, og opgaven ligger i at fjerne proppen og placere prøverne i et nyt magasin med orienterede stregkoder, så de kan læses automatisk i det videre forløb. Det er en triviel proces, der ville kræve en større menneskelig indsats, men som meget effektivt kan udføres af Mitsubishi-robotten.
Det hele tager otte sekunder og dermed kan robotløsning placere 450 prøver i timen til et videre forløb – eller mere end 10.000 prøver i døgnet. Det stresser nu ikke RH-3FRH5515-D robotten nævneværdigt som har en kapacitet som er tre gange så stor.
Ydermere kan løsningen med et minimum af ressource skaleres så den omfatter andre reagensglas typer og dermed andre prøver.
Ekstremt lang brugstid mellem service
En meget væsentlig parameter for valget af Mitsubishi SCARA-robotten til løsningen er den lange funktionstid mellem serviceintervallerne. Mitsubishi angiver 24.000 timer, hvilket med andre ord 2½ års konstant drift (24/7) mellem robottens første tre serviceringer. I en applikation, der er så missionskritisk som i SSI’s tilfælde, er en lang driftstid uden nogen form for downtime afgørende – specielt i disse covid-19 tider, hvor hurtige testresultater medvirker til kampen mod uret – og smittespredningen.
Det har også haft stor betydning ved valget af Mitsubishi i selve designet af testkonceptet. Brugen af færdige og gennemprøvede templates for såvel HMI’en (human-machine interface), sikkerhed, ventilblokke og I/O’er har gjort RH-3FRH5515-D meget let at implementere som en fiks-og-færdig testcelle. Det bidrager også til den enkle konfiguration, at pneumatik og signalføringer er integreret i robotten. Ikke at glemme hygiejnen, da føringer af signaler og luft i robottens letter rengøring gennem glatte og jævne overflader.
De integrerede funktioner omfatter også sikkerhed. Den valgte robot, Mitsubishi, er forsynet med sikkerhedskredse i robottens integrerede controller og dermed muligheden for at tilføjet en lysgitterbeskyttelse og nødstop mod utilsigtet kontakt i SSI-testløsningen.
Netop Hans Følsgaard A/S brede program af industrikomponenter understøtter one-stop-shop løsningen, hvis man vælger Mitsubishis robotter til automations- eller procesløsninger – også til medico-anvendelse. Dels sikrer Mitsubishis egen enorme koncernstørrelse, at alle robotter er understøttet af et økosystem fra Mitsubishis program. Dels leverer Hans Følsgaard A/S en række komplementerende agenturer af controllere, sikkerhedsløsninger og automationskomponenter, så stort set alle kundespecifikke robot- eller cobot-løsninger kan realiseres på kort tid og priseffektivt.