Din TeknikPartner
xWDM er en fællesbetegnelse for CWDM og DWDM. WDM står for Wavelength Division Multiplexing og betyder, at man vha. avanceret prismeteknologi kan udvide kapaciteten på et fiberpar betragteligt. Ved at sende signaler ud i forskellige ”farver” kan prismet indfange dem alle og samle dem på én fiber. I den anden ende af fiberen sidder et tilsvarende prisme, som deler lyset op igen, hvorved vi har udnyttet én og samme fiber flere gange. Afhængig af WDM-typen kan vi således udvide kapaciteten på dine fiberlinks med op til en faktor 40 – dvs. 40 kanaler på ét fiberpar! Hver enkelt kanal kan være eks. 1G eller 10G, så transmission på et WDM-system der nærmer sig 4 Terabit (40 kanaler med hver 10Gb) er ikke unormalt.
Prismet i starten af transmissionen kaldes også en multiplexer (MUX), mens prismet i slutningen kaldes en demultiplexer (DEMUX). Disse er begge passive komponenter, der ikke skelner mellem eks. 1G, 10G eller endda 100G.
Der skelnes grundlæggende mellem tre typer af WDM-teknologier:
WDM er en simpel teknik, hvor fiberkapaciteten kan fordobles, da hver enkelt link (som normalt vil benytte 2 fibre) bliver transmitteret på kun én fiber. Mux/demux-teknikken foregår typisk direkte i optikkerne, som kommer i par, hvor den ene ende sender med 1310 og modtager på 1550, og den anden sender med 1550 og modtager på 1310.
![]() |
CWDM står for Coarse Wavelength Division Multiplexing og betyder, at teknologien er ”grovkornet” - de farver vi benytter i et CWDM-system er med bølgelængder der ”springer” 20nm for hver kanal. Dette er en robust og relativ omkostningseffektiv metode, men er begrænset i antallet af kanaler (typisk max 8 eller 16 kanaler) og muligheden for at forstærke det optiske signal ved høje afstande (over 50 km) er ikke muligt med CWDM.
![]() |
DWDM står for Dense Wavelength Division Multiplexing og betyder, at teknologien er ”fintmasket” - de farver vi benytter i et DWDM-system er med bølgelængder der ”springer” kun 0,8 nm for hver kanal. Dette stiller større krav til de passive enheder (MUX/DEMUX) men er alligevel en velafprøvet og meget stabil teknologi uden de store begrænsninger. Antallet af kanaler er teoretisk op til 160, men fra PanDacom er standard-løsningen designet til 40 kanaler, hvilket ofte er rigeligt. Derudover har vi mulighed for at forstærke det optiske signal ved høje afstande, hvilket giver mulighed for transmission på flere 100 kilometer.
![]() |
Der findes både passive og aktive xWDM-løsninger, som har hver deres fordele og ulemper:
Passive xWDM-systemer er elegante løsninger, da der ikke er meget andet end passive prismer i WDM-delen. Her skal det aktive udstyr bestående af routere eller switche udstyres med optikker i de rette CWDM- eller DWDM-farver. Optikkerne er typisk SFP (1G) eller SFP+(10G) og skal bestilles specifikt til det aktive udstyr (HP, Cisco eller andet). Ofte er disse ekstremt dyre eller i værste fald slet ikke understøttet. Sidstnævnte ses eksempelvis typisk på industrielt udstyr, som ofte ikke er forberedt på denne teknologi. Dog kan HF og PanDacom tilbyde special kodning af optikker, som matcher jeres behov - og ofte til en pris der ligger langt under 50% af traditionelle leverandører.
Aktive xWDM systemer indebærer lidt mere aktivt udstyr, da teknikken består i at modtage et vilkårligt signal fra den enkelte router/switch (eks. helt standard MM850nm eller SM 1310nm). Via PanDacom udstyret konverteres dette signal til en farve (CWDM eller DWDM), sendes igennem en multiplexer ud på fiberen. Fordelen er, at hele DWDM-delen leveres samlet og kunden blot skal koble sit eget udstyr på. Specielt i tilfælde hvor afstandene er så store, at der kræves forstærkning, er det nødvendigt med aktive forstærkere i en af enderne af linket. Derudover kræves ved forstærkede WDM-signaler, at der benyttes DWDM-teknologi
Vores leverandør PanDacom leverer optikker til WDM-systemerne, men også til andre løsninger. Har du behov for en SFP, SFP+ eller QSFP28-interface til en god pris, så giv os et kald. Vi koder det meste specifikt til jeres udstyr og kan levere aftestede højkvalitets-produkter, der matcher nogle af de billigste fra Østen.
Hvad med garantien?
Det er en udbredt misforståelse, at garantien på dit netværksudstyr bortfalder, hvis du bruger 3. parts optikker. Naturligvis kan de store leverandører ikke give en totalgaranti på transmissionskvaliteten, hvis du vælger at benytte et sæt dårlige optikker, men den del skal vi nok tage os af! Det svarer til at købe en bil og vælge at sætte nogle elendige vinterdæk på, hvilket naturligvis ikke giver den bedste køreoplevelse, men garantien på hele bilen bortfalder jo ikke!
Vi leverer dig et sæt afbalancerede og gennemtestede optikker til en særdeles god pris, som kan matche de fleste!
Vil du høre mere om DCM-moduler eller xWDM-løsninger, så tag endelig kontakt til os.